Преминаването пред Дунав мост 2 ще струва 6 евро 24.10 | 09:52

Очаква се мостът да бъде отворен в началото на следващата година

От Ралица Стоянова

Цената за преминаване по Дунав мост 2 ще бъде 6 евро на автомобил, според неофициална информация. Тъй като по моста ще има и велоалея, все още не е ясно каква ще е таксата за пешеходци и велосипедисти.

Над 100 000 превозни средства ще минават годишно пред Дунав мост 2. 225 милиона евро е финансовият меморандум за строителството на моста, оскъпен е с 26-27 милиона евро. Очаква се мостът да се изплати за 12-15 години. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред БНР.

По моста има довършителни дейности за около месец. После трябва да се узакони. Оптимистичният вариант за функциониране на Дунав мост 2 е началото на следващата година, съобщи Московски.

Във Видин очакват раздвижване след отварянето на моста. След такава инвестиция за България и за Европа очакваме в началото да стартираме с косвени доходи – от логистика и търговия, от такси, от увеличаване на пътникопотока”, заяви кметът на града Герго Гергов пред bTV.

Той съобщи, че след реализирането на Дунав мост 2 очаква в града му да бъде създаден университет– от българска или румънска страна. "Има интерес към геотермална вода от страна на Германия, но все още нищо подписано. Все пак очаквам инвестиции и решаване на демографския, защото където има работа, има и хора”.

Българо-румънска делегация ще премине по вече свързания Дунав мост 2 днес (24 октомври). Българските представители ще бъдат водени от премиера Бойко Борисов. Ще присъстват и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. От румънска страна ще пристигне министър-председателя Виктор-Виорел Понта, както и министърът на транспорта и инфраструктурата Овидиу Силаги. Присъствие е потвърдил и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан.

Миналата седмица приключи окончателното свързване на българската и румънската част на Дунав мост 2.

Водещи

Най-четени