Прибират тютюна до средата на октомври 29.09 | 12:06

Тазгодишната реколта е по-малка, но по-скъпа

От Ралица Стоянова

В средата на октомври ще завърши кампанията за прибирането на тютюна в страната, а в началото на ноември трябва да започне изкупната кампания. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, която днес организира семинари със земеделски производители и търговски фирми в общините Главиница и Каолиново, информира БТА.

Според Филев прибирането на тютюна от сортовата група "басми" в Южна България е завършило. Не са прибрани около 10 на сто от реколтата при сортовете "Кабакулак", "Бърлей" и "Вирджиния".

Прогнозите са крайните добиви да бъдат между 30 до 50 на сто по ниски от миналогодишните, но изкупните цени да са между 10 и 15 на сто по-високи.

Според кмета на Главинишката община Хюсеин Хамди производството на тютюн в общината е основен поминък и подкрепата на това производство може да помогне за ограничаването на процеса на обезлюдяване на района. Хамди смята, че производството на тютюн е от съществено значение за малоимотните.

ЕК няма да забрани производството на ориенталски тютюни в България, увери еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали преди няколко дни. Около 200 хил. души у нас се препитаватс производство на тютюн у нас. 

В момента в ЕК тече дискусия за промяната на директивата за тютюните, с която се предлагат доста радикални мерки с идеята да се намали тютюнопушенето. Една от промените е забраната на производството и слагането в цигарите на т.нар. добавки ароматизатори и ориенталския тютюн.

Водещи

Най-четени