Приватизират "БДЖ Товарни превози" след оздравяване на компанията 12.09 | 08:37

Предишните шефове на холдинга не си вършили работата

От Десислава Маданска

За приватизация на "БДЖ Товарни превози" може да се говори едва след като компанията бъде оздравена. Затова сега търсим и привличаме нови товари. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов пред TV7.

Той посочи, че в момента има сериозен ръст при товарните превози. Привлечени за транспортиране с железницата са зърнени храни, оборудване за пристанищата.

Също така са намалени и загубите на компанията. От 28,8 млн. лв. дългове през май сумата е намалена на 16 млн. лв.

Министърът бе категоричен, че правителството не планира приватизация на "Български пощи". 

"Търсят се външни партньори, които да въведат нови услуги", посочи Папазов.

Относно идеята на производители за изграждане на летище край Радомир, което да може да превозва черешите от региона, министърът посочи, че на този етап това звучи екзотично. Той обаче добави, че всичко може да се случи, ако има интерес към подобен проект.

Папазов заяви, че в момента в страната има 5 летища, като само 3 – в София, Варна и Бургас, работят на пълен капацитет. Останалите 2 в Пловдив и Горна Оряховица не са достатъчно натоварени, въпреки че имат възможност за карго преноси, но такива товари и в момента липсват.

"Затова към настоящия момент за държавата не е необходимо да инвестира в такива летища. Ако има интерес, това може и да стане", посочи министърът.

Той коментира и преместването на Авиоотряд 28 под шапката на транспортното министерство. По думите му ведомството няма как да отговаря за действия, които преди това са извършвани с правителствения самолет. Това обаче не означавало, че нещата ще бъдат потулени.

Папазов заяви, че в транспортното министерство няма нито един уволнен, а само двама преместени. Смените в БДЖ се наложили, тъй като предишните шефове не дали желаните резултати. По думите му е имало новоназначени служители, които мислили първо как да ремонтират кабинета си.

"Не съм съгласен с хора, които идват на работа и започват да си правят основен ремонт на кабинета вместо да се заемат с проблемите и да работят", подчерта министърът.

Папазов добави, че е наясно, че заема поста временно и това го стимулира да свърши работата, заради която е назначен.

Най-четени