Привличаме американски инвеститори за енергийния сектор 19.11 | 16:28

Фирми искат да вложат средства в земеделието и информационните технологии

От Десислава Маданска

В момента правителството има конкретна, ясна и предвидима политика в икономическата сфера. Основната ни задача по отношение на енергийния сектор е не само да го стабилизираме, а и да го развием, за което са необходими инвестиции. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на работно посещение в САЩ.

Той посочи, че за него е важно след обсъждането на икономическите и енергийни въпроси в САЩ да има конкретни резултати, които да са в полза за страната ни.

Според него предстоящите срещи в Департамента по енергетика са изключително важни.

Една от тях ще е със заместник-секретаря по енергетика Даниел Понеман, отговарящ за ядрената политика на САЩ.

"Взаимоотношенията ни в енергийната сфера до момента са изключително добри", заяви Стойнев.

По време на посещението българската делегация ще се запознае с най-новата и модерна технология в света – реактор от трето поколение.

"За мен е важно САЩ да чувстват България не само като един добър, стабилен и предсказуем политически партньор, но и същите взаимоотношения да се пренесат в икономическата сфера. За съжаление през годините американските инвестиции в България не са на това ниво, на което би трябвало да бъдат", каза министърът.

По думите му САЩ намират страната ни за привлекателна в областта на информационните технологии. Той посочи, че вече има заявен инвеститорски интерес и е възможно големи финансови корпорации да стъпят на българска земя. Инвеститорски интерес САЩ проявяват и към сектор "Земеделие".

Стойнев заяви още, че през следващата година ще бъде представен конкретен план за действие за ненарушаване на интелектуалните права.

Водещи

Най-четени