Привличаме чужди вложения с данъчни облекчения и по-бърза администрация 01.07 | 13:20

Протестите пречат при избора на инвеститорите, смята Стойнев

От Десислава Маданска

Промени в Закона за инвестициите ще насърчат чуждите вложения в България. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на българо-китайски бизнес форум.

По думите му целта е страната ни да има план за привличане на чуждестранни инвестиции, като това не включвало само данъчни облекчения, а и по-бърза администрация.

Стойнев посочи, че ще бъдат променени и други закони, за да може страната ни да е по-привлекателна за чуждестранните компании.

Според него целта на кабинета е до края на годината да има първи конкретни стъпки за облекчаване на бизнес климата и най-вече за подобряване на междуфирмената задлъжнялост.

Министърът заяви, че е трудно да се убедят чуждестранни инвеститори да вложат парите си у нас, когато има протести.

"Правя всичко възможно и постоянно се срещам с чуждестранни инвеститори, но протестиращи има не само в България, може би светът преминава през такъв период", добави Стойнев.

По повод изявлението на бившия енергиен министър Делян Добрев, че активите на БЕХ са били два автомобила и една сграда, Стойнев препоръча да се прецени дали активи за 10,7 млрд. лв. представляват това, което твърди сегашният депутат от ГЕРБ.

Чрез медиите Стойнев попита бившия си колега как ще коментира активността на бившия шеф на БЕХ Михаил Андонов относно факта, че е "натискал" ръководството на НЕК ВЕЦ-овете да бъдат използвани като обезпечение по договор със "Сити Груп" за 195 млн. евро.

Стойнев добави още, че скоро ще има заместник-министър с ресор енергетика. Назначеният миналата седмица заместник-министър Красин Димитров е с ресор външноикономическа политика, посочи Стойнев.

Водещи

Най-четени