Привлякохме двойно повече чужди инвестиции 25.08 | 10:37

Компании от Китай, Швеция и Германия местят производствата си у нас

От iNews.bg

България е привлякла близо два пъти повече чуждестранни инвестиции за първото полугодие спрямо същия период на 2014 г. Между 1 януари и 30 юни у нас са влезли 799 млн. евро капиталовложения от чужбина, а през първото шестмесечие на 2014 г. те са били почти двойно по-малко. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски пред Нова ТВ. Той отбеляза и че през първото полугодие България е постигнала икономически растеж от 2.2% като по този начин е изпреварила средните нива в Европейския съюз.

Компании от Китай, Швеция и Германия имат намерение да преместят производствената си дейност у нас. Става дума предимно за фирми от автомобилния бранш и по-точно занимаващите с производство на авточасти и системи, стана ясно още от думите на икономическия министър. Конкретно при китайските компании основната причина за интереса им към България е повишаващата се конкуренция на техния пазар, а също и ръстът на заплатите на местните работници.

От думите на Лукарски стана ясно, че след екстрените проверки по бензиностанции от миналата седмица откритите нарушения са под 1%. От проверени 22 хил. разходомера, отклонение от нормите е засечено при 87. Освен това по-голямата част от нарушенията са засечени на малки единични бензиностанции, а не при големите вериги.  След приключилото препломбиране на сондите пък в момента текат проверки на качеството на предлаганите автогорива, обясни Лукарски.

Той не коментира дали между различните търговци има картелно споразумение. И обясни, че това не е работа на Министерството на икономиката, а на Комисията за защита на конкуренцията. Тя вече е сезирана и в момента прави своите анализи и проверки. По отношение на съмненията дали по бензиностанциите у нас бензинът и дизелът се продават на реални цени, Лукарски коментира, че би трябвало пазарът да регулира цените, ако обаче няма картел, което трябва да каже антимонополният орган.

Водещи

Най-четени