Призоваха гръцките богаташи да помогнат на страната 19.06 | 11:48

Eurogroup решава съдбата на втори заем за Гърция

От Деляна Петкова

Редно е милиардерите и милионерите в Гърция да се намесят в усилията за стабилизиране на страната. Това заявява в интервю за белгийския вестник "Либр Белжик" председателят на Eurogroup и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкерq предаде БТА.

Интервюто е публикувано в навечерието на днешната среща на финансовите министри от Eurogroup в Люксембург. Очакванията са да бъде взето решение за отпускане на следващ заем за Гърция, за да бъде предотвратен фалитът на страната.

По думите на Юнкер заможните гърци следва да бъдат въвлечени в решаването на проблема, но това според него си остава работа на правителството. На гърците им е необходима политическата перспектива за напредък и тук е ролята на Европейската комисия, коментира той.

Ако се допусне разпадане на европейската идея, това ще е историческа грешка, добавя Юнкер. " Социалните движения и силните обществени реакции в Южна Европа не престават да ме тревожат. Преди две години предсказах, че след финансовата криза ще пострада и реалният сектор, че рискуваме да има социална криза и в крайна сметка - криза на системата", припомни той.

В момента източната периферия на ЕС има усещането, че плаща сметката за проблем, в чието причиняване не е участвала. Това е погрешно схващане, макар да има основания. За Гърция, Ирландия и Португалия няма друг път, освен консолидиране на публичните финанси, коментира Жан-Клод Юнкер.

"Засега не сме предложили на Гърция такава добра перспектива, която да успокои хората, излезли на улицата", добавя той. Според него е перверзия да се очаква в тези условия Гърция да продължава да съфинансира европейските проекти по регионалната и кохезионната политика.

Трябва да променим правилата в това отношение, така ще дадем глътка въздух на страната да развива инфраструктурата си и по този начин да даде път на икономиката за растеж, отбелязва той.

Водещи

Най-четени