Прилагаме мерки срещу безработицата с пари от бюджета - Брюксел ни ги връща 16.03 | 13:24

С 3500 повече са заетите на пазара на труда

От Христина Рафаилова

България стартира мерки за борба с безработицата, които ще се финансират от националния бюджет, като след това средствата ще бъдат възстановени от Брюксел. Това стана ясно от думите на червеният депутат Корнелия Нинова по време на семинара на управляващи и левица в Боровец. 

Народният представител обясни, че използването на пари от държавната хазна се налага, тъй като в момента доста хора са останали незаети на пазара на труда. Те ще могат да намерят ново работно място едва в края на годината. Същевременно   новата Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с която се финансират мерките за борба с безработицата, не е стартирала. Поради тази причина България води преговори с ЕК механизмите за стимулиране на заетостта да се прилагат преди оперативната програма да заработи. След това, след като тя стартира, средствата, отделени от националния бюджет, ще бъдат възстановени.  

С тази мярка ще бъдат подпомогнати  около 7000 българи до 24 – годишна възраст. 

Нинова информира още, че до края на тази година 128 000  души ще работят по "Младежката гаранция”. Мярката е стартирала в началото на 2014 г. и до момента в  реалния сектор  са наети 7 000 младежи до 29-годишна възраст, уточнява в. "Труд". 

До края на тази година управляващите ще излязат с конкретни предложения за реформата в пенсионната система. Тази година правителството замрази временно годините и стажът, нужни за излизане от пазара на труда. 

Нинова каза, че се провеждат разговор с всички засегнати страни за това какво ще се случи със системата от 2015 г. нататък. 

Росица Янкова добави, че има с 3 500 работни места повече от миналата година. "Има реално съживяване и наемане на хора на устойчиви работни места. С приемането на промените в Кодекса на труда се отваря много широка възможност за субсидиране на младежките стажове”, посочи Янкова.

Водещи

Най-четени