Приличаме на страна от Третия свят, констатира Добрев 29.11 | 12:25

Изнасяме основно суровини и земеделска продукция, досущ като изостаналите държави

От Петър Чернев

Ако се погледне търговският баланс на България, страната ни прилича на представител на Третия свят. Изнасяме основно суровини и земеделска продукция, а внасяме високотехнологични продукти и машини. Това констатира икономическият министър Делян Добрев по време на международната конференция "Индустрия и иновации”, съобщи Econ.bg

"Не можем да бъдем конкурентни с този облик на стоките, които изнасяме”, подчерта министърът. Той добави, че за да се промени това състояние, трябва да бъдат подкрепени компаниите, които създават от суровините продукти с висока добавена стойност.

Междувременно Добрев посочи, че България ще получи поне същия бюджет - 1,12 млрд. евро, за следващия програмен период (2014-2020 г.) на Оперативна програма (ОП) "Конкурентоспособност”. Страната ни обаче ще се опита да договори повече пари. 

В момента върви програмирането на новата ОП "Конкурентоспособност". Необходимо е да бъдат избрани няколко сфери, в които да бъде концентрирана подкрепата на ЕС. Един от "секторите, които с 1 евро ще постигнат най-голям ефект за икономиката”, ще бъдат иновациите. Те ще са гръбнакът на следващия програмен период на оперативната програма.

Според Добрев не е за подценяване енергийната ефективност на предприятията. Една от причините за това е увеличаващата се цена на енергийните източници в световен мащаб.  

Средства от оперативната програма ще бъдат отпускани и за търсенето на нови пазари за фирми, занимаващи се с експорт, както и увеличаването на износа в държави извън Европейския съюз. 

Министърът припомни, че 72% от износа на България са насочени към Общността. Това означава, че когато икономиката на еврозоната изпадне в рецесия, то и износът на България се свива. По тази причина се налага да бъде направен диверсификация на страните, които внасят стоки от България.

Водещи

Най-четени