Примирие във войната между гражданите и Топлофикация София?! 19.01 | 17:49

Ако искате да осъдите Топлофикация си пригответе минимум 27 години

От Виолета Иванова

Днес (19 януари) от "Топлофикация София" се похвалиха, че в момента няма подадени жалби заради по-високите декемврийски сметки за парно отопление.

"При еднакво потребление на топлинна енергия за декември 2010 г. спрямо декември 2009 г. сметките би трябвало да са по-високи с 29%", отбеляза новият изпълнителен директор на дружеството Стоян Цветанов. По думите му около 56% от сметките за отопление на столичани за миналия месец ще бъдат за суми между 50 и 150 лева.

Ден по-рано от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщиха, че не виждат основание да проверяват "Топлофикация София", заради по-високите сметки за парно отопление за декември. Големите декемврийски сметки за парно ще станат обект на проверки от ДКЕВР, само ако постъпят конкретни жалби от потребители, уточни по-рано председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Хората осъдили която и да е Топлофикация в страната се броят на пръст. Пример за това е Ангел Марков от Перник, който осъди топлофикацията, след като води съдебни битки 27 години. Вероятно и това е причината поради която малко хора се решават на тази стъпка. Все пак кой има толкова време и нерви?

Пускането на жалба би трябвало да не отнема много време. Но и тук нещата не са толкова прости. Оказва се, че за да има ефект жалбата трябва да бъде подадена в Топлофикация-София, ДКЕВР, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и топлинните счетоводители. Това прави минимум един ден.

Но това не е всичко. Оказва се, че ДКЕВР отказва да регистрира жалбите на хората и директно ги препраща към енергийното министерство, което не съответства на действащата нормативната база. Не може ДКЕВР да не взема отношение по повод жалбите на гражданите при положение, че именно тя приема общите условия за доставка на топлинна енергия.

Такива абсурди можем да изброим много. И понеже тази история ни е до болка позната от предходни години, май е по-добре да заделим по сто и повече лева от заплатите си и да си платим парното.

А ако не искате да имате парно - последвайте примера на Александър Александров, който създаде уникална отоплителна система в дома си. Инвестицията е едва 200 лв. Системата изразходва само 13 кВ/часа на денонощие и излиза по 1,20 лева на ден.

Най-четени