Приходите от таксата за ВЕИ стават буфер в бюджета 01.12 | 17:51

Буфер ще бъдат и приходите от намалената субсидията за партиите, посочи Чобанов

От Елица Елефтерова

 

Приходите от новата такса от 20%, която ще бъде наложена на производителите на енергия от вятър и слънце ще останат в централния бюджет и ще играят ролята на буфер. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов, който откри семинар в Боровец на тема ролята на европейския семестър в държавните политики в областта на икономиката на страните-членки на ЕС.


Засега като буфер се предвижда да бъдат оставени и приходите от евентуалното намаляване на държавната субсидия за партиите, посочи Чобанов. Финансовият министър посочи, че продължава да отстоява позицията си, че това с колко ще бъде намалена субсидията, е работа на партиите, заяви той в отговор на въпрос какво е неговото предложение за намаление на субсидията и колко ще са допълнителните средства от това в бюджета за 2014 г.


Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, посочи Чобанов.


Ролята на буфер в бюджета играе заложеното правило 5% от средствата на министерствата да се задържат, докато не се види изпълнението на приходната част към средата на следващата година.


Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20% върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500  млн. лв., заяви Чобанов.


По този начин ще имаме достатъчно буфери и за подобен сценарий, без да вярваме в него, допълни той, цитиран от БТА. Финансовият министър отбеляза, че освен опасения за неизпълнение на бюджетните приходи има и фактори, които пък говорят за по-високи приходи от заложените.


Като фактор за повече постъпления в хазната министърът посочи проектът "Южен  поток", чието изграждане се очаква да започне в средата на следващата година и от дейностите, по който се очаква да дойдат  приходи, които не са предварително заложени в бюджета.


Министърът загатна и за други нови проекти. "Има идеи за  допълнителни големи инвестиционни проекти, които най-вероятно ще са с частен характер и ако се случат, биха донесли допълнителни приходи в бюджета", заяви министърът и добави, че според него  балансът приходи - разходи в бюджета за следващата година е добре формулиран.


На въпрос дали новата такса от 20% върху приходите от  вятърна и слънчева енергия не би била санкционирана от Брюксел, Чобанов каза, че няма такива опасения. Всеки данък или такса е посегателство над нечий финансов ресурс - печалба, приходи и  т.н., но в случая мисля, че финансовият резултат, който се  реализира от ВЕИ производителите, позволява налагането на такава такса, коментира министърът.


Не вярвам да бъдем санкционирани от ЕК, тъй като имаме примери и от други европейски държави за  налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили  се в определен сектор свръхпечалби, заяви Чобанов. Към момента не е предвиден механизъм, по който приходите от  таксата да отиват към НЕК, която изпитва сериозни финансови затруднения именно заради изкупуването на зелена енергия.


Приходите от таксата биха могли да отиват към НЕК, но това ще изисква и съответните нормативни промени, които засега не са  направени, коментира Чобанов. Той посочи, че МФ не разполага с оценка колко биха били приходите от таксата от 20% върху вятърната и слънчевата енергия и препрати този въпрос към МИЕ.

Водещи

Най-четени