Проблемите с КТБ и енергетиката трябва спешно да бъдат решени 09.10 | 10:43

Време е да стане ясно кой кара влака, смята синдикалният лидер Константин Тренчев

От Георги Велев

В момента в България има няколко проблема, които са до точката на необратимост. Единият е енергетиката, а другият е КТБ. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Пенчев пред БНТ. Той коментира наболелите проблеми на икономиката у нас като в разговора участваше и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. И синдикати и бизнес нееднократно са настоявали по-бързо да бъде разрешен проблемът с КТБ, за да може бизнесът и хората да имат достъп до средствата си. От Европейската комисия също настояха, че трябва да се даде достъп на хората до депозитите им. Достъп може да има само за гарантираните средства до 196 хил. лева. Заради неспазването на еврорегламентите обаче ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни. В същото време от бизнеса са категорични, че страната ни ще претърпи загуби за милиарди ако КТБ бъде обявена във фалит.

"Трябва много бързо да се разбере кой кара влака и какви решения се вземат. Липсата на машинист е добро оправдание – няма кой да взима решения. Да, но проблемите стават все по-големи", категоричен бе Тренчев. Той има притеснения, част от процесите в страната могат да станат неуправляеми. Може би ще има някъде неизплащане на заплати, смята още синдикалистът.

Двамата се обединиха около мнението, че в настоящата ситуацията политиците са длъжни да се разберат и възможно най-бързо да се сформира новото правителство. "Хората наказаха всички, като не гласуваха", смята още Тренчев. Ако политиците не се разберат ще се стигне до момент, в които политическата нестабилност ще е пагубна за България, смята той.

"Проблемите в здравеопазването, пенсионната реформа също не търпят отлагане. Напоследък прави впечатление, че синдикати и бизнес разговаряме много и имаме общо мнение. Това се дължи на факта, че бъдещото на държавата е поставено на карта. Нещата са много тежки. Аз мисля, че политиците ще се опитат да направят нещо. Тези хора трябва да знаят, че има мярка във всичко, дори и в плюенето. До вчера се плюха като диваци, а днес трябва да седнат да преговарят и да управляват заедно. Нещо не върви", заяви още Тренчев. "За съжаление не виждам стабилност. Политиците трябва да надмогнат егото си, иначе не ни чака нищо добро", смята още Тренчев.

Бизнесът не иска държавата да тегли заеми

Резултатите от изборния ден показват, че е има много важни проблеми за решаване, които изискват съгласие. "Тези проблеми не могат да бъдат решени в условията на конфронтация", заяви и Васил Велев. Според него в момента в България има нужда да се укрепи бюджетната дисциплина, защото пътя, по който сме тръгнали не вещае нищо добро.
Той се обяви категорично против взимането на нов дълг от 4,5 млрд. лева. В момента служебното правителство планира изтеглянето на заем, с който бюджетния дефицит ще достигне 4,5%. Това е значително над ограниченията от 3%, които Европа ни е наложила да спазваме по отношение на разходите.

Ако бъде взет нов заем е много вероятно държавата да изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг. Много е вероятно да се оскъпи кредитът, да стане трудно рефинансирането на дълга", смята още Велев.

Той изрази своето несъгласие с предлаганата актуализация на държавния бюджет. "Не могат да се взимат до безкрай заеми, които да се харчат не за инвестиции, а за текущи разходи". Така е напълно възможно скоро страната ни да влезе в "гръцки сценарий", смята експертът.

Водещи

Най-четени