Проблемът с доставките се отразява върху всички индустрии 16.04 | 15:39

Около 10-15 на сто са поскъпнали тарифите за преминаване през Суецкия канал, цената на корабните горива също е нараснала значително, заяви Пламен Нацков, експерт в голяма компания за морски транспорт

От iNews

Войната в Украйна, както и тежките ограничителни мерки срещу коронавируса в Китай, са фактори за оскъпяването на доставките на стоки, компоненти и суровини чрез морски транспорт. Година, след като корабът "Евъргивън" блокира Суецкия канал, проблемите със задръстените пристанища не са разрешени, а корабните горива и таксите за преминаване през каналите се оскъпяват.

Допълнителна трудност създават военните действия, заради които за част от доставките се налага удължаване на маршрута, обясни в интервю за "Събота 150" Пламен Нацков, старши търговски експерт в голяма компания за морски транспорт.

Нацков обърна внимание, че проблемите при доставките се отразяват върху всички останали индустрии.

Войната в Украйна се отрази на високото покачване на цените на горивата и хранителните продукти, инфлацията расте в целия свят, отбеляза експертът.

"Последните две години имаше голямо увеличаване на търсенето на дълготрайни стоки. Последните две-три седмици показват намаление на това търсене."

Около 10-15 на сто са поскъпнали тарифите за преминаване през Суецкия канал. Цената на корабните горива също е нараснала значително.

Преориентирането на маршрутите на морския транспорт води до по-слабата им оптимизация, очерта друго последствие от настоящата криза Пламен Нацков.

Водещи

Най-четени