Проверяват богаташи за укрити данъци 21.08 | 12:08

Очаква се след акцията в хазната да постъпят близо 18 млн. лева

От Ралица Стоянова

Данъчните служители ще направят проверка на най-богатите три хиляди граждани, декларирали месечен доход над 2 хил. лева, стана ясно след среща на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) и на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, информира Econ.bg.

След преглед на подадените данъчни декларации за 2011 г. служителите на двата органа са установили, че заможните българи масово са се осигурявали на месечна сума от 420 лева, което е минимумът за самоосигуряващи се лица. Нормативната уредба задължава в края на годината да се извърши изравняване и деклараторът да плати осигуровки върху целия си доход до достигане на прага от 2 хил лв. на месец.

Хиляди българи обаче са заобиколили това условие и по този начин са си спестили по близо 5 хил. лева. годишно. Само 2 хил. лв. от тази сума представляват здравноосигурителни вноски. Друго нарушение на хората с високи доходи е, че в рамките на предходната календарна година те са се осигурявали авансово на минимума от 420 лева, въпреки че по закон всеки, спечелил над 24 хил. лева, е длъжен да плаща предварителни вноски върху 550 лева.

Списът на подлежащите на проверка обаче не изчерпва всички, заобиколили нормативната уредба, обясниха от НАП. Приходната агенция е изготвила списък с най-богатите граждани. Сред най-честите нарушители са хора със свободни професии.

Данъчните служители ще проверяват дали набелязаните лица са внесли вноските си за здравно и за социално осигуряване. Освен това – дали през годината са си закупили яхти, коли и други луксозни стоки. На собствениците ще бъде извършена пълна ревизия на произхода на парите и ще бъдат проверявани за други финансови злоупотреби.

Останалите длъжници, които няма да станат обект на ревизии и проверки, ще бъдат предадени на публичните изпълнители на НАП. Според данъчните обаче, след като длъжникът бъдел уведомен за забавените вноски, предпочитал да си плати, вместо да се стигне до отнемане на имуществото му.

Според грубите сметки на служителите на приходната агенция след акцията в държавния бюджет ще постъпят близо 18 млн. лева.

Водещи

Най-четени