Проверяват оборудването на новия блок на Ростовската АЕЦ 01.06 | 12:39

През този месец ще бъдат извършени хидроизпитанията на най-новата мощност на централата

От iNews.bg

Хидроизпитанията на реакторната установка на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще бъдат през юни 2017 г. Това заяви генералният директор на "Концерн Росенергоатом" Андрей Петров по време на работно посещение на строителната площадка на обекта. "Хидроизпитанията на реактора на Четвърти енергоблок са предвидени през този месец, а горещата обкатка (тестове на реактора по параметри, идентични с работните) – за август. Важно е правилно да разпределим времето за подготвителните дейности", отбеляза Петров.

Сега в реакторното отделение на Четвърти енергоблок приключват дейностите по сборката на реактора. Едновременно, в рамките на подготовката за хидроизпитанията на оборудването на първи контур на реактора, специалистите проведоха тест на двете главни циркулационни помпи при работа в режим на празен ход. Продължителността на проведената технологична операция е била 6 часа. В хода й са били изпълнени дейности по контрол на вибрационните показатели на главните циркулационни помпи и е извършен термовизионен контрол с измерване на температурата, като всички показатели са в норма.

"Ростов-4" е главният атомен обект за 2017 г.", подчерта президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко. "Началото на хидроизпитанията е всъщност излизане на финалната права на етап подготовка към физическото стартиране на енергоблока", коментира още Лимаренко. По време на планираните за юни хидроизпитания в първи контур на реактора в Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще бъде създадено налягане от 35 kgf/cm 2 , а после във втори контур – 20 kgf/cm 2 . Тези параметри са необходими за проверка на качествата на монтажа на реактора и технологичните тръбопроводи. Пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ е предвидено за 2017 г.

Водещи

Най-четени