Проверяват стриктно всяка пратка месо от Полша 06.12 | 10:03
Инспекторите на БАБХ са на крак заради пилешкото със салмонела

Поради зачестили нотификации по Системата за бързо известяване RASFF за замърсяване на птиче месо от полски производител със салмонела Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за Салмонела.
Агенцията отправи запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. БАБХ поиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за препоръки за подобряване на ефикасността на прилаганите мерки.
От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е засегната страна са 16 на брой.
Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври нотификациите са 6. За периода от 29.10.2019 г. до момента са получени 10 съобщения по системата. Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.
По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.
Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората.
Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти. За последващите действия към засегнатите продукти отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ контролира изпълнението.
Водещи
-
Андрей Райчев: Няма фундаментална причина да се сбие светът
Натрупано огромно безадресно недоволство застрашава елита, смята социологът
13.09 | 18:00
-
Тръмп призова страните от НАТО да спрат да купуват руски петрол
Призивът американският държавен глава отправи в писмо до държавите от алианса
13.09 | 17:40
-
Михаил Константинов: Късно е за излизане на политическата сцена с нови проекти
Вот на недоверие и търсене на идеалния кандидат – какво предстои за страната на следващите...
13.09 | 17:20
-
Антиправителствен протест започна пред Народното събрание ВИДЕО
Той е свикан от партия "Възраждане" и няколко граждански организации
13.09 | 17:00
Най-четени
-
Борисов с остра критика към Любен Дилов-син (ВИДЕО)
Лидерът на ГЕРБ поздрави участниците в академия, организирана от младежката организация на...
13.09 | 10:40
-
Желязков: Този вот на недоверие е алманах на всички проблеми в съдебната система
По думите му, стои въпросът ще бъде ли допуснато разглеждането му в противоречие с...
13.09 | 13:00
-
Лорер: Правителството няма да падне - то е на малцинството, подкрпяно от ДПС-НН
Ние сме опозицията, която трябва да им напомня, че те не са сами, заяви депутатът от ПП-ДБ
13.09 | 12:20