Прогнозират по-голям ръст на икономиката ни през 2016 г. 28.09 | 17:07

Инфлацията през тази и следващата година ще е значително по-ниска от 2014 г.

От Кристиан Костурков

България ще ускори развитието на икономиката си през тази и следващата година с по-големи от очакваните по-рано темпове. Такъв е изводът от анализ на "УниКредит Булбанк". Експертите на банката очакват през тази година страната ни да отчете увеличение на брутния си вътрешен продукт (БВП) от 2.3%, вместо очакваните преди 2.1 на сто. В същото време прогнозите за ръста на икономиката ни за догодина по-рано бяха за 2.4%. Сега обаче очакванията се повишават до 2.6-процентно увеличение на БВП.

Основните причини за увеличение на положителни прогнози както за тази, така и за 2016 г., са в значителния напредък в усвояването на средства от еврофондовете, по-голямото от очакваното понижение на цените на петрола и продължаващото възстановяване на пазара на труда у нас, отбелязват специалистите на банката.

Според прогнозата на финансовата институция през 2015 г. у нас инфлацията ще бъде доста по-ниска от предходната година. Очакванията са за около 0.2%, при 1.4 на сто през м.г. Освен увеличение на БВП, за 2016 г. се очаква и ръст на инфлацията, която ще достигне около 0.4%.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени