Програмата за реформи в Украйна на МВФ е нереалистична 21.05 | 17:10

Икономистът от БАН проф. Иван Ангелов е сигурен, че мерките няма да дадат желаните резултати

От Мина Стойчева

Програмата на Международния валутен фонд (МВФ) за Украйна е толкова оптимистична, че, ако бъде изпълнена, ще бъде световен рекорд за преход от тотален хаос до нормалност, каза икономистът от БАН проф. Иван Ангелов. По неговите думи промените, които се предвиждат в нея, са пресилени и нереалистични.

Той припомни, че експертите на МВФ изчисляват нарастване на Брутния вътрешен продукт (БВП) в страната с 4% до 2016 г., както и свиване на безработицата на 7,5%. Наред с това програмата предвижда ръст на заплатите от близо 10 на сто.

Според него подобни драстични промени в рамките на 2 години звучат утопично. Икономистът припомни, че средната месечна заплата в Украйна в момента е 164 евро, докато у нас тя е двойно по-голяма и се равнява на 333 евро.

Прогнозата му за безработицата също не вещае нищо добро. Заради вътрешния хаос, ограничаването на търсенето и на възможностите за износ, все повече украинци ще бъдат без работа.

Програмата за реформи в Украйна е рестриктивна и нереалистична, подчерта проф. Ангелов. По неговите думи най-подходящият подход в случая е този на "реализма и истината".

Водещи

Най-четени