Продаваме пащърнак на Дунав мост 05.02 | 13:05

Българско-румънската зеленчукова борса ще е в неизползвания сега източен участък на граничния пункт

От Кремена Бедерева

Съвсем скоро ще бъде изградена българско-румънска зеленчукова борса в неизползвания сега източен участък на граничния пункт "Дунав мост". Така ще имаме възможност да продаваме зарзават като пащърнак и др. на границата.

Това стана ясно от думите на областния управител на Русе Венцислав Калчев, който обяви, че Русенската областна администрация работи за изграждането на борсата.

Идеята за изграждане на такава борса е от години, припомня БТА. Целта е да се съчетае търговията на българските и на румънските зеленчукови производители.

Вероятно това ще стане по програмите за трансгранично сътрудничество, обясни в Русе през януари заместник-министър Явор Гечев.

За борсата са подходящи огромното асфалтирано пространство и сградите в източната част от ГКПП Дунав мост, които никога не са ползвани поради влизането на България и Румъния в Европейския съюз и съвместяването на граничните проверки на двете държави, обясни Калчев.

Започнали са процедури за прехвърляне на тази празна гранична зона под управлението на областния управител на Русе. Преобразуването й ще е част от процедурите за уеднаквяване на поддържането на всички български гранични пунктове.

Водещи