Продават "ИПК Родина" АД на публичен търг 25.06 | 11:51

Началната тръжна цена е 20 000 000 лева (без вкл. ДДС), а стъпката на наддаване – 1 000 000 лева (без вкл. ДДС).

От Кремена Бедерева

Продажба на имот – частна държавна собственост, новострояща се сграда "Редакционен корпус” на бул. "Цариградско шосе 113” се открива от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. 

Публичният търг ще е с явно наддаване, като началната тръжна цена е 20 000 000 лева (без вкл. ДДС), а стъпката на наддаване – 1 000 000 лева (без вкл. ДДС). Депозитът за участие е в размер на 2 000 000 лева (без вкл. ДДС). Цената на тръжната документация е 5000 лева (с вкл. ДДС).

 

От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) поясниха, че само една фирма е закупила необходимата документация - това е "ИПК Родина" АД. Тя е собственост на "Обединени български вестници" АД, където основен акционер е собственикът на няколко медии Ирена Кръстева.

Купувачът ще трябва в срок от една година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота.

 

Econ.bg припомня, че това е втори опит за продажба на имота. В края на управлението на Тройната коалиция беше решено, че Министерството на финансите и ИПК "Родина” да създадат акционерно дружество с равни дялове в него. То трябваше да построи нова сграда за НАП на мястото на старата.

Впоследствие МС одобри решението, което беше оспорено от депутата от НДСВ Минчо Спасов и финансовия експерт Владимир Каролев. На нарочна пресконференция двамата коментираха, че в сделката между ИПК "Родина” и Министерството на финансите (МФ) има няколко съмнителни момента и на тяхна база е обжалвано правителственото решение. Сред тях са допуснатите процедурни нарушения и нереалната оценка на имотите, които не са били преобразувани от публична държавна в частна държавна собственост.

До строеж на нова сграда обаче не се стигна. Това стана, след като правителството на ГЕРБ реши четирите имота в центъра на столицата, които се управляват от Националната агенция за приходите (НАП), да станат отново публична държавна собственост. Те бяха вкарани като апортна вноска в акционерното дружество, което държавата и ИПК "Родина" планираха да създадат.

В началото на 2009 г. от НАП прекратиха търга за обновяване на съществуващата сграда, тъй като фирмите, участвали в него, поискаха твърде високи цени - най-ниската ценова оферта е била с 22 млн. евро повече от предвидения бюджет за ремонт на сградата. Тя е била на "Главболгарстрой" (52 млн. евро).

Водещи

Най-четени