Продават стари училища по-евтино от столична гарсониера 12.09 | 09:44

Сумите, срещу които могат да бъдат купени, започват от 29 000 лв. и достигат до 250 000 лв.

От Ани Романова

Бивши училища са обявени за продан в интернет, като цената им често е по-ниска, отколкото на малък апартамент в София. Имотите са основно в селата и си търсят нови собственици, които да ги възстановят и да инвестират в тях.

Сумите, срещу които могат да бъдат купени, започват от 29 000 лв. и достигат до 250 000 лв. За сравнение едностаен тухлен апартамент в "Дружба" струва поне 68 000 лв. Освен това предимство на повечето бивши учебни заведения е, че са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за хотели, хосписи, ферми и летни училища шивашки цехове или производствени помещения. В някои от обявите дори е посочено, че училището се продава с проект за изграждане на Дом за стари хора, пише "Монитор".

Такава е и ситуацията със школото в село Ханово, Ямболска област, което все още търси своя нов собственик. Някога то е събирало под покрива си децата от околността, а днес община Тунджа, в която се намира Ханово е обезлюдена. По данни на НСИ през 2016 г. учениците в цялата община са били малко над 2000. Ако учебното заведение бъде купено, джобът на инвеститора ще олекне поне със 150 хил. лв. Площта от 11 130 кв. м се разпределя между двуетажно училище и двор. Дограмата е дървена, много от стъклата липсват, а мазилката е олющена. В стаите няма и помен от учебни мебели и принадлежности - чинове, столове, дъски, всичко е ограбено. Видимо училището се нуждае от основен ремонт. Дворът е засаден с плодни дръвчета, а до сградата води асфалтов път. Проектният план към училището, който се оказва бонус за купувача, пък предвижда старческият дом да бъде с капацитет от 72-ма души, а в свободното дворно пространство да бъдат построени три монолитни еднофамилни къщи с площ по 60 кв.м. В описанието се посочва още, че имотът се намира в западната част на селото и граничи с местния парк.

Има и по-екзотични и екстравагантни предложения, затова в какво могат да се превърнат изоставените сгради на образователните институции. Предлага се старо каменно училище да бъде превърнато в ловен дом. То се намира в близост до село Царева ливада по пътя между Дряново и Габрово. Цената му е 150 000 лева. За да звучи по-атрактивно обявата, в нея се посочва още, че районът е екологично чист, с много дивеч. Имотът е покрит с типичните за района каменни плочи на покрива. Освен това разполагал със собствен водоизточник.

Снимка: Стоп кадър, Агро тв

Водещи

Най-четени