Продължаваме да крием доходи! 400 хил. лв. извън регистъра на данъчните всяка година 02.09 | 20:20

Лошото качество на обществените услуги и усещането за несправедливост на данъчното облагане и на наказателно преследване подхранват недекларираната заетост

От iNews.bg

Броят на хората, които не декларират своята пълна заплата или пълни доходи остава упорито висок. Това каза по БНР Руслан Стефанов, директор в Центъра за изследване на демокрацията по повод на конференцията за недекларираната заетост, на която центърът е съорганизатор.

Дебатът в Европа е породен от мигрантската криза и различното разпределение на данъчните ставки в Европа, коментира Руслан Стефанов.

Икономистът отбеляза, че в България, все пак, хората, които не декларират пълните си доходи, са по-малко от средното в Югоизточна Европа, но остава към 15-17% от заетите.

"Като размер на сумите това са около 400 000 лева годишно. Става дума за доста съществени суми. Въпросът, който се задава тук, е какви са причините", коментира Стефанов. Според него те могат да се търсят в две направления.

"Едното е възприятието за липса на качество в обществените услуги и съответно недоверие в обществените институции - сигурно много хора се сещат и са забелязали, че доверието към обществените институции в България е много ниско, между другото това важи и за целия ЕС, но в България е особено ниско. На второ място е усещането за несправедливост в системата, както на данъчно облагане, така и на наказателно преследване", коментира експертът.

По думите на Стефанов данъчната система на България, макар и  много опростена, остава силно регресивна и изисква голямо участие от хората с много ниски доходи.

"Естественото икономическо развитие изисква усложняването на данъчната система, за да може тя да стане по-справедлива и да отразява очакванията на обществото за по-добри публични услуги. Това изисква създаване на необлагаем минимум, диференцирана ставка по ДДС, диференцирана подоходна ставка… Трудни дебати, тъй като хората, които ще трябва да вземат съответното решение, ще трябва да поемат, съответно, и тежестта",каза още Руслан Стефанов.

Хората искат да видят подобряване на обществените услуги и да знаят точно къде и за какво отиват техните данъци, категоричен е той.

Водещи

Най-четени