Продължаваме да укриваме реалните продажби 04.12 | 07:42

В държавната хазна постъпват само три четвърти от реализираните продажби в България, сочи изследване на АИКБ

От Елена Кирилова

Една четвърт от реалните продажби у нас се укриват, показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде БТА.

В държавната хазна постъпват данъците само за три четвърти от реализираните продажби, твърдят работодателите от 11 пилотни бранша. В общ план анализът показва, че при физическите лица се оформя тенденция за недеклариране на една четвърт от всички доходи.

Според данните сивият сектор в националната икономика е намалял с 5,4% през последните две години. Ако през 2010 г. неформалната икономика е имала дял от 42,4%, то днес той достига 36,8%.

По думите на Бойко Недялков, заместник-председател на Управителния съвет на АИКБ, у нас има разместване на "сивотата” в браншовете.

Преди две години с най-високи нива на сиви практики е имало в строителството, туризма и здравеопазването. Тази година обаче с най-много нарушения са браншовете електротехника и електроника, парфюмерия, козметика и полиграфия. За тях са отчетени най-високи показатели за укриването на печалби, нефактуриране на сделки, контрабанден внос и износ, доплащане на ръка и неиздължаване на пълния размер социални и здравни осигуровки.

Експертите отчитат и положителна тенденция, свързана с намаляването на полагане на труд без договор през последните две години. През 2010 г. те са били 28,4%, а през тази година относителният им дял е спаднал на 22,2 на сто. Изследването показва, че в случаите, когато няма договор, днес се работи предимно с фиктивни клаузи.

В договорите се дефинират предмет на дейност и заплащането на труда, като то е близо или малко над минималния осигурителен праг. По този начин се спазва изискването да има договор при сключване на трудови отношения. Проблемът е, че въпреки това има сив елемент - на работниците често се заплаща на ръка, а сумата не се облага с никакви данъци.

От АИКБ твърдят, че два пъти по-рядко не се издават финансови документи и не се осчетоводяват извършени операции. Въпреки това една четвърт от работодателите нарушават финансовата дисциплина и то твърде често.

Причината за това е, че стагниращата обща среда затруднява бизнеса и се увеличава рискът за единични нарушения.

Вече има видими резултати от задължаването за свързване на касовите апарати с НАП, твърдят от АИКБ, тъй като оборотите се изваждат "на светло”. Трайна е и тенденцията за увеличено събиране на ДДС.

Ограничена е и практиката за неплащането на акцизи, мита и данъци. Това се случва благодарение на предприетите сериозни мерки от страна на държавата, които целят осъществяването на превантивен контрол върху дейността на икономическите субекти.

Според анализаторите през последните две години делът на работодателите, които оценяват предпочитанието към кешови заплащания като често срещано явление в икономическия ни живот, е намалял от 31,2 на 14,8 на сто.

Сивите практики се прилагат у нас заради тежките административни изисквания, недостатъчните публични услуги, необходимостта от съкращаването на работните места, повишаването на нивото на безработица, ниските нива на заплащане на труда и други.

Анализът сочи, че в България все още е прекалено силно желанието за надхитряване на закона и избягване на административните формалности.

Водещи

Най-четени