Продължават да се увеличават необслужваните заеми 23.06 | 19:20

Почти една пета от заемите в България са лоши и преструктурирани

От Кремена Бедерева

Лошите банкови кредити продължават да се увеличават. Според последните данни, само за един месец - през май, те са се увеличили със 178 млн. лева, съобщава бТВ. Противно на очакванията на банкерите, ръстът на необслужваните заеми не намалява, а продължава да расте.

Само за един месец бизнесът е спрял да обслужва кредити за малко над 100 млн. лева.

Проблемните потребителски кредити за същия период нарастват с над 30 млн., а преструктурираните и необслужвани жилищните заеми се увеличиха с почти 40 млн. От тези данни е видно, че почти една пета от заемите в България са лоши и преструктурирани.

Какво означава преструктурирани? Най-общо предоговорени, след като стане видно, че клиентът не може да ги обслужва.

От БНБ обаче винаги предупреждават медиите, че числата се разминават с официалните надзорни данни. По своите правила Централната банка смята за лоши само онези кредити, които са необслужвани повече от 90 дни. И затова, според официалните данни на БНБ, делът на лошите кредити към момента е малко под 13%.

Колко са общите просрочия на хората и бизнеса?

Сумата доближава 8 млрд. лева. Бизнесът е забавил плащания по кредити за почти 5 млрд. лева. Домакинствата не могат да погасят коректно и в срок потребителски кредити за 1,4 млрд. Горе-долу толкова са и проблемните жилищни заеми. И по трите пера картината за един месец се е влошила.

Има данни, че и депозитите растат. Продължава ли тази тенденция и как да си я обясним?

На годишна база както фирмите, така и домакинства продължават да увеличават своите депозити - съответно с 8,5 и 11,5%. Спестяванията на гражданите в момента възлизат на повече от 28 млрд. лева. Според някои финансисти това е сигнал, че хората започват да изкарват повече и заради това спестяват повече, но според други ключът е в свитото вътрешно потребление.

Просто много хора все още се чувстват несигурни в бъдещето и затова предпочитат да заделят повече пари за черни дни. Някои фирми пък откриват депозити не защото печелят повече, а защото отлагат сделки и харчове само и само за да не поемат нови рискове.

Водещи