Продължителният студ донесе сериозни загуби за икономиката ни 29.01 | 11:59

Най-много страдат превозвачи, търговци и в туристическия бранш

От iNews.bg

Студеното време, което отдавна не се бе задържало толкова дълго у нас и не беше предизвиквало толкова пробеми вече е довело до сериозни загуби на бизнеса. Най-пострадалите са транспортните фирми, но щети отчитат и търговци, хотелиери и др. Според данните на Българската стопанска камара загубите вече възлизат на милиони.

Най-големите все пак са при превозвачите и идват заради невъзможността камионите да се движат по затрупаните от сняг пътища, както и заради проблемите по граничните пунктове. Образуващите се там редовно километрични опашки бавят доставката на товарите, от което следват санкции, неустойки и т.н. Загуби обаче се отчитат и при търговците, строителите и туристическия бранш.В последния сектор страдат най-вече по-малките играчи. Заради непроходимите пътища редица техни клиенти са отказали резервациите си и така семейните хотели стоят празни или полупразни. Подобно е положението и по някои от ски пистите именно заради липсата на хора по курортите.

"Те претърпяха най-значителни загуби и ще продължават да търпят при подобни аномалии на времето”, заяви пред Нова ТВ зам.-председателят на БСК Камен Колев. Според думите му загубите се дължат основно на неизпълнение на сроковете, което води до санкции, на повишени разходи за електричество и отопление, както и на големия брой болни служители, които не могат а работят.

За да не се стигне до срив на отделни сектори или компании, съветът е те да са максимално гъвкави. "Да осигурят резервно захранване. Там, където има рискове, да се пропуснат срокове, да се извадят удостоверения за форсмажорни обстоятелства”, посъветва Колев.

Водещи

Най-четени