Проект ще помага на българските работници в Кипър 22.07 | 16:56

В момента в Кипър работят поне 10 хил. българи

От Елица Елефтерова

КНСБ и Конфедерацията на трудещите се от Кипър (SEK) започват съвместен проект за подобряване на трудовите права на българите, работещи в Кипър. Проектът "Информационен мост България-Кипър", ще се осъществява през следващите 12 месеца, съобщава БТА.

Целта на проекта е да информира българските работници в Кипър за техните трудови права спрямо кипърското законодателство - трудови договори, социално-осигурителни отношения, условия на труд.

Ще бъде изграден и информационен център в Кипър, към който българите да се обръщат за съдействие и консултация, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Ще се проведе и изследване на терен, което да установи какви са проблемните въпроси пред българските работници там.

През последните пет години безработицата в Кипър се е увеличила пет пъти от 3,5% до 16-17%, съобщи Андреас Мацас - вицепрезидент на Конфедерацията на трудещите се от Кипър. В момента в Кипър работят 10 000  български работници, които са 18,5% от общо работещите от ЕС в страната и са на трето място по брой след гърци и румънци.

26% от тях са наети в хотели и ресторанти, 23% - в търговията на дребно, 14% - в производството, 11%  - в строителството. Заради финансовата криза и високата безработица през последната година се наблюдава намаляване на българските работници в Кипър с повече от 10%, посочи Мацас.

Основните проблеми, с които се сблъскват нашите работещи, е липсата на сигурност по отношение на работното място, нарушаване на трудовите им права като забавяне на работните заплати, по-ниско заплащане, по-дълго работно време и по-малко социални придобивки в сравнение с кипърските им колеги.

Голяма част работят без трудови договори и това ги прави много по-уязвими, проблем е и езиковата бариера, допълни Мацас. Много от българските работещи в Кипър не са наясно какви са техните права и къде да потърсят информация за тях. Целта на проекта е да се минимизира липсата на информация.

Водещи

Най-четени