Проектират нов терминал на Летище София догодина 29.06 | 14:12

Днес отбелязваме 100-годишнината на българската авиация и 75-та годишнина на летището

От Ралица Стоянова

Проектирането на нов терминал ще започне на Летище София от началото на следващата година. Това съобщи изпълнителният директор на летището Веселин Пейков пред "България он еър".

Днес се отбелязва 100-годишнината на българската авиация, 75-годишнината на летището и 65-годишнината от първия граждански полет.

Проектът за нов терминал много зависи от това как ще се развива летището и от бъдещата концесия. Все още не е решено дали ще бъде вдигнат трети или ще се строи нов на мястото на терминал 1, обясни Пейков.

Инвестиционната програма на летището предвижда изграждане на две нови пътеки за рулиране и нови бизнес перони за около 30 млн. лева.

Част от стратегията за развитие включва двойно увеличение на търговските площи, както и привличане на известни марки, които да отворят магазини на летището.

Пейков очаква тази година да  Летище София да прескочи бариерата от 3,5 млн. пътници. От януари до края на май са превозени близо 1,4 млн. Този показател можеше да бъде по-добър, ако летището във Варна не беше затворено за ремонт.

Пощенските и карго пратките също са се увеличили с 5% на годишна база.

 

Водещи

Най-четени