Проектът „Дунав мост“ 2 е във финална фаза 20.01 | 15:47

На 29 ноември трябва да завърши строителството

От Филипа Тодева

Изпълнението на проекта "Дунав мост" 2 на финална фаза, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Ивайло Московски на парламентарен контрол. Предстои завършване на строителството, което съгласно актуализираната работна програма на изпълнителя, трябва да стане на 29 ноември.

ЕК е удължи с две години срока на действие на финансовия меморандум за строителство и според Московски забавянето на проекта се дължи на неговата сложност, на изменения в националните законодателства на България и на Румъния при присъединяването ни към ЕС, съчетани с неблагоприятни инженерно-геоложки условия.

Поради тези непредвидени обстоятелства, дължимите разходи на изпълнителя ще бъдат в размер на 25 772 000 евро. За да се изплатят парите, двете страни трябва да подпишат документ, който променя сроковете и условията на даден договор за увеличаване на договорената цена.

Така увеличената цена ще стане 131 205 549 евро - с 31% повече от първоначалната цена, което е по-малко от допустимото увеличение от 25 процента, отбеляза министър Московски. Досега договорените средства са позволили усвояването на само 56 млн. евро от максималните 70 млн. евро от помощта по програмата ИСПА.

iNews припомня, че страната ни строи втори мост над Дунав при градовете Видин и Калафат на румънска територия със средства, отпуснати по програма ИСПА. Проектът обаче беше забавен с месеци. Подписването на двустранното споразумение с румънското правителство беше още през 2007 година. Първоначално пусковия срок на съоръжението беше насрочен за октомври 2010 година.

След последното удължаване на сроковете сега плановете са към края на 2012 година мостът да влезе в експлоатация.

Водещи

Най-четени