Проектът "Южен поток" е шанс за България 04.12 | 19:19

Чрез него страната ни може да възроди тежката си индустрия и машиностроенето

От Мая Александрова

Проектът "Южен поток" е реален шанс за България да възроди тежката си индустрия и машиностроенето.

Това каза зам.-председателят на парламентарната комисия по икономическа политика Румен Гечев по време на конференцията "Реиндустриализацията на Европа - мит или реалност: Предизвикателствата пред българската икономика".

Всички участници във форума се обединиха около мнението, че както за нашата страна, така и за ЕС е необходимо възраждането и развитието на индустриалното производство. За целта обаче е нужна евтина енергия.

По думите на Гечев един от основните варианти за това е атомната енергетика. Той посочи, че Западна Европа, в лицето на Великобритания, както и САЩ, вече са възродили редица проекти от миналото за нови атомни реактори.

Мнението му за нужда от евтина енергия за индустрията подкрепи и председателят на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос.

Той остро възрази срещу политиката на ЕК за силната подкрепа на възобновяемата енергия, която е скъпа.

Европа сама си слага ограничения за намаляване на вредните емисии, а в същност тя излъчва едва 2% от тях, докато най-големите замърсители - Азия и Северна Америка, не правят нищо по въпроса. Те имат обаче евтина енергия и силна индустрия, обясни Малос.

Според него Европа трябва сериозно да преразгледа приоритетите си в областта на енергетиката и да се обърне към Русия и директно да преговаря с Москва, която разполага с евтини енергийни източници, предаде "Стандарт".

Водещи

Най-четени