Проектът за Женския пазар е на финална фаза 07.11 | 10:41

Той ще бъде осъществен с пари от инициативата JESSICA

От Ралица Стоянова

Инициативата JESSICA ще бъде насочена пилотно в седем града на България. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на откриването на дискусия "Инвестиционни възможности в рамката на инициативата JESSICA. Постигнат напредък и следващи стъпки”, информира агенция "Фокус".

Първият одобрен проект е за Общинския пазар в Стара Загора. Проектът за Женския пазар в София е на финална фаза.

"Виждам движение, което е изключително положително. Това ще ни даде възможност да видим как на практика ще прилагаме JESSICA", заяви Павлова. Тя съобщи, че има ресурс от 160 милиона лева, с който може да бъдат реализирани проекти, свързани с градското развитие - ледени пързалки, спортни съоръжения, развлекателни центрове, лунапаркове.

Финансови инструменти като JESSICA дават възможност европейските средства да бъдат предоставени на частния сектор и при изключително добри условия да инвестираме в проекти, които генерират приходи, но също така променят облика на градовете, заяви Павлова. Според нея е важно инвестициите да се върнат в период от  10 - 15 години.

По думите ѝ България е една от десетте страни, които прилагат този инструмент пилотно, и една от страните със сравнително бърз напредък в инициативата.

Водещи

Най-четени