Проектът за Северната тангента в София зацикли 17.11 | 11:30

Предлагат по 20,05 лв. на квадрат на собствениците на земя покрай трасето

От iNews.bg

Проектът за Северната скоростна тангента в София зацикли заради проблеми с отчуждаването на имоти. Собственици на земя, през която трябва да минава трасето, в кварталите Илиянци, Требич, Бенковски, Враждебна, Орлановци и Малашевци, отказват да приемат обезщетението, предлагано им от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Според първоначалното предложение хората трябваше да получат обезщетения в размер на 1 лв. на квадратен метър. От АПИ обаче увеличиха компенсацията на 20,05 лв. на квадрат. Към момента вече има заведени 500 дела от собственици, които искат по-голяма компенсация. Това е и причината вече 10 месеца да не стартира строежът на тангентата.

Въпреки че от АПИ са гарантирали значително по-високо обезщетение от първоначално обявеното, все още обаче някои собственици отказват да дадат съгласие, потвърждава председателят на агенцията инж. Лазар Лазаров.

"Северната тангента е едно от големите предизвикателства за нас. Обектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. и задължително трябва да бъде приключен до края на 2015 г. В противен случай тези 240 млн. лв., необходими за изграждането на 17-километровата отсечка, остават за сметка на националния бюджет", коментира той, цитиран от в. "Преса".

Водещи

Най-четени