Произвеждаме с 13,6% повече ток от миналата година 09.06 | 13:21

Промишленото производство у нас нараства през април

От Мария Стоянова

Отчетен е ръст на промишленото производство в страната през април. По данни на Националния статистически институт (НСИ) индексът на промишлено производство бележи увеличение с 1,4% спрямо предходния месец. На годишна база е регистриран ръст от 5%, а най-голямо увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13,6%.

Нарастване спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - със 7,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 1%.

През април спад е регистриран при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 8,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4,7%, производството на облекло - с 3,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и производството на основни метали - по 3,7%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен и в добивната промишленост - с 11,1%, и в преработващата промишленост - с 3,8%.

Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 14.7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.5%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.8%, производството на облекло - с 5.6%.

Водещи

Най-четени