Произвели сме повече компютри през март 09.05 | 12:10

Индексът на промишленото производство нараства с 4,2% на годишна база

От Симеон Досев

Повече компютърна и комуникационна техника е произвела родната индустрия през март тази година. Като цяло индексът на промишленото производство намалява на месечна база с 2% в преработващата промишленост и с 2,6% в добивната. В сравнение с февруари понижение има и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, сочат данните на НСИ. 

Общият индекс на промишленото производство отчита на месечна база спад от 1,3%. Спрямо март 2013 г. обаче увеличението е в размер на 4,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост има при производството на метални изделия, без машини и оборудване, както и при дървения материал и изделия от него. Освен при компютрите, ръст има и при хранителните продукти, изделията от текстил и производството на превозни средства, без автомобили.

Спрямо третия месец на миналата година по-значителен ръст се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, както и при компютърната техника. Спадът е по-голям при тютюневите изделия и изделията от хартия и картон.

Най-четени