Производител: Няма предпоставки за поскъпване на хляба 05.07 | 18:22

Вдигането на цените на тока се компенсира от поевтиняването на горивата

От Ралица Стоянова

Към момента няма предпоставки за вдигане цената на хляба, смята управителят на най-голямата фирма за производство на хляб в Ловешко Аделин Дермански.

В момента вдигането на цените на тока и природния газ се компенсира от падналата цена на горивата. Производителят обаче не може да гарантира, че ситуацията ще остане същата, ако се повишат цените на зърното и брашното, пише БТА.

Според Дермански реколтата от пшеница ще бъде по-малко от миналата година, но качеството ще е по-добро. Все още обаче не се знае как ще тръгнат пазарът и цените на зърното и брашното.

В момента фирмата на Дермански продава бял хляб "Добруджа" от 700 грама за 90 ст. Цена под 65 ст. за хляб от 700 грама влиза в "сивата" икономика - тя означава, че се спестява от осигуровки, ток, ДДС. Това се отразява и на качеството на хляба, коментира производителят.

По думите му при цена от 42 ст. за килограм зърно, цената на брашното трябва да е 84 ст., а цената на хляба 1,68 за килограм, което не се случва.

"По веригата зърно-брашно-хляб негативите са за хлебопроизводителите, а не за мелничарите и зърнопроизводителите. Като преработвателен нашият бизнес не получава необходимото внимание от държавата, а всичко се насочва към зърнопроизводителите", оплака се Дермански.

Водещи

Най-четени