Производителите на ментета правят по $461 млрд. на година 19.04 | 10:10

Около 5% от всички внесени в Евросъюза стоки са фалшификати, Китай държи над 60% от производството

От iNews.bg

Производителите на ментета правят по 461 млрд. долара годишен оборот. Това показва изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Последните валидни данни са за 2013 г. Тогава сумата е представлявала окооло 2.5% от световния търговски оборот. Като ментета в изследването се определят всички стоки, които нарушават или използват нерегламентирано запазени марки, лога, фирмен дизайн и патенти. Като ментета се определят и продукти, нарушаващи авторски права.

Най-големите ощетените държави от пазара на ментетата са САЩ, Италия, Франция и Швейцария, чиито марки най-често се фалшифицират. Американските марки заемат 20-процентен дял от този вид стоки, италианските – 15%, френските и швейцарските – по 12%, японските и германските – по 8%. В същото време около 5% от всички внесени в ЕС стоки са ментета.

Китай пък е абсолютният лидер по производство на такива стоки. От там идват 63.2% от фалшификатите. На второ място, но с далеч по нисък резултат е Турция, където се правят 3.3% от ментетата. След това е Сингапур с 1.9%, Тайланд с 1.6% и Индия с 1.2 на сто.

 

 

Водещи

Най-четени