Производителите на некачествени храни - в черен списък 14.12 | 16:45
Стандарт за производството на хранителни стоки иска да има изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните

Стандарт за производството на хранителни стоки иска да има изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов. Според него не е никак лошо да има подобни стандарти, но това не решава проблема с качеството на храните.
"Не бива да се създава очакване, че тези стандарти сами по себе си ще решат проблема", каза Моллов по dariknews.bg.
По думите му у нас контролът е изключително слаб. Заради предстоящите празници в продължение на 30 дни се въвежда завишен 24-часов контрол за качеството на храните.
"Идеята ни е тази практика да стане целогодишна, но няма как това да се случи веднага. В случая не става въпрос за кампанийно действие по коледните празници. Просто този период на годината е характерен със завишен риск за некачествени храни – има струпвания на много хора, повишена покупателна способност, затова се предлагат повече храни със съмнително качество", допълни Моллов.
Според него контролът не може да обхване всички продукти на пазара, но ако се обхванат местата, където се създават храните, се създава определена сигурност. Шефът на агенцията за храните лансира и идеята да се създаде черен списък на фирмите със системни нарушения по отношение на изискванията за храните.
"Ефектът ще е много силен и вярвам в действията на такава мярка. Глобите невинаги са достатъчно ефективни и понякога са символични като наказания", аргументира се Моллов. Той добави, че ако се въведе подобна мярка, хората бъдат и по-добре информирани. Най-вероятно подобна информация ще се съдържа на сайта на агенцията.
"В момента се прави промяна на сайта ни, за да стане портал, насочен към потребителите, да има друг тип информация", уточни той. Според него трябва да се правят опити и да се привлече гражданското общество в контрола – да се подават сигнали и да се правят разяснителни кампании, като допълни, че акцентът вече трябва да е върху българския потребител.
По отношение на големите количества изхвърлени храни и идеите за облекчаване на бизнеса при даряване на храна, Моллов обясни, че подобна мярка ще изисква много голям контрол: "Трябва да се види дали е годна тази храна. Не бива да се допуска и консумиране на нискокачествени храни от по-бедните, тъй като те не са втора ръка хора."
Моллов алармира и за друг проблем – увеличения внос на продукти с почти изтичащ срок на годност, които се вкарват в производствения процес, като по този начин срокът на годност на храните се размива.
Водещи
-
Нови правила за въздушния транспорт предвижда Европейската комисия
От потребителските организации отчитат, че при повечето полети закъснението е по-кратко от пет...
08.04 | 13:00
-
„България е в пандемична корупция”: Алек Алексиев и Иво Танев за смъртта на Сияна
По думите му шофирането е преди всичко огромна отговорност. "Това не е просто удоволствие",...
08.04 | 12:45
-
Двойно по-скъпо: Яйцата в Турция вече са лукс
Представителите на индустрията заявяват, че няма проблеми с производството на яйца в страната,...
08.04 | 12:30
-
По 160 лв. струват най-скъпите билети за юбилейния концерт на фолкпевеца Константин
Талоните бяха пуснати вчера с обявяването на новината. Най-евтините са по 60 лв, има още от...
08.04 | 12:15
Най-четени
-
Василев:Строежът на "Хемус" между Велико Търново и Варна може да се забави заради липсващ ОВОС
Политическа обстановка
08.04 | 08:40
-
Димитър Маргаритов би приел да е служебен премиер, ако се наложи
Изслушването на кандидатите за национален омбудсман в парламентарната комисия за прякото...
08.04 | 09:59
-
Древно поверие: Слънцето и Луната се срещат днес
Последна седмица преди Страстната седмица
08.04 | 09:15
-
Яйца и българско агнешко - колко ще ни струва великденската трапеза
Провокиран да коментира новините от Гърция, Иванов изтъкна, че не можем да уеднаквяваме...
08.04 | 10:45