Производствените цени в промишлеността леко нарастват 29.08 | 15:59

Намаление на цените има при производството на превозни средства, но без автомобили

От Елена Коцева

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през юли се е повишил с 0,7% спрямо юни и с 8,4% за последните 12 месеца, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение на цените през юли спрямо юни има в добивната промишленост (+3,3%), преработващата промишленост (+0,6%), както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (+0,5%).

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2,2%, при производството на дървен материал и изделия от него, но без мебели - с 1%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,8%.

През последните 12 месеца цените в добивната промишленост се увеличават с 11,9%, в преработващата промишленост – с 11,6%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,3%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 18%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10,6%; производството на основни метали - с 10,4%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,6%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,7%. Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през юли се покачва с 0,9% на месечна и с 9,4% на годишна база.

По-високи цени на месечна база са регистрирани в добивната промишленост - с 2,3%, в преработващата промишленост - с 1,0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.
На годишна база в преработващата промишленост нарастването на цените е с 11,3% спрямо юни 2010 година.

Водещи