Производството и износът на ток се увеличават 22.01 | 15:31

Прогнозите са потреблението на електроенергия да расте

От Десислава Маданска

Производството и износът на електроенергия постепенно се увеличават, става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Произведеният ток от централите от Маришкия басейн се е покачил с 10% на годишна база.

Въглищните централи работят почти на пълна мощност. Средночасовата норма на производство на вятърните централи в момента е 400 мегавата, а на соларните мощности -  между 200 и 400 мегавата. Поради липса на валежи от сняг през тази зима и по-ниското ниво на язовирите, производството на електрическа енергия от ВЕЦ е с около 10% по-малко  спрямо миналата година по същото време.

Към 21 януари 2014 г. средно сме изнесли 1100 мегавата електроенергия,като се очаква за януари средночасово той да бъде 1166 мегавата през деня и между 850 и 900 мегавата през нощта. Очаква се потреблението на електрическа енергия да расте през следващите години. Основните причини са повишеното вътрешно потребление заради намалението на цената на тока за бизнеса и битовите потребители и намеренията за реиндустриализация, заявени от управляващите, информира БТА. Именно повишеното потребление на енергия и увеличаването на износа ще бъдат от значение за стабилизиране на финансовото състояние и на Националната електрическа компания, прогнозират от ресорното министерство.

Задължения на НЕК към момента са в размер на 2,353 млрд. лв., става ясно от доклад министерството. В тях влизат заеми към български и чуждестранни банки на стойност 545 млн. лв. , неразплатени суми към производители на електроенергия за 805 млн. лв. , както и към Българския енергиен холдинг (БЕХ), под чиято шапка е НЕК. 

Основната причина за лошото финансово състояние на НЕК са високите цени на зелената енергия и ударното присъединяване на нови производствени мощности от вятър и слънце в периода, преди да бъдат намалени преференциалните им цени. Така от 1 юли 2012 г. цената на електроенергията за бита бе увеличена с 13%, а износът на ток намаля заради високите  такси за пренос, в които се прибавяха и добавките за зелена, кафява енергия и некомпенсирани разходи на НЕК.

От енергийното министерство прогнозират, че с промяната на ценовия модел и намаляването на таксата при износ на електроенергия от 34,26 лв. , колкото беше тя през първата половина на 2013 г., на 6,91 лв. за мегаватчас както е в момента, износът на ток ще се увеличава още, а производствените централи ще бъдат натоварени да произвеждат повече електроенергия. 

Водещи

Най-четени