Производството и строителството намаляват през септември 07.11 | 11:43

Търговията на дребно бележи 3,1% спад в сравнение с миналата година

От Ралица Стоянова

По предварителни данни през септември 2012 г. индексът на промишленото производство намалява с 1,8% в сравнение с август 2012 година, сочат предварително изгладените данни на НСИ. През септември 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 1,3% спрямо съответния месец на 2011 година.

През септември тази година спрямо предходния месец е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%, и в преработващата промишленост - с 2,5%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0,6%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 27,2%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 13%, при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 8,8%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6%, при производството на облекло - с 5,7%, при производството на хранителни продукти - с 4,1%. Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 11,2%, при производството на основни метали - с 10%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 6,3%.

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 3,6%, а увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,7%, и в добивната промишленост - с 2,1%. По-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 41,3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 20,9%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14,6%, при производството на облекло - с 12,4%. Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 29.8%, при производството на електрически съоръжения - с 23,5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 22,3%.

Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през септември по съпоставими цени намалява с 0,8% спрямо предходния месец. През септември 2012 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 3,1% под равнището на същия месец на предходната година.

Оборотът през септември 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14,9%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,6%. Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3,3%, в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,5%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,2%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1%.

През септември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 21,2%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,7%, и в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0,3%. Значителен спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,7%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - със 7,9%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,3%.

По предварителни данни на НСИ през септември 2012 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство”, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1,1% под равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват намаление от 2,9% на строителната продукция през септември 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 година.

През септември 2012 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 1,3%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0,8%.

На годишна база намалението на строителната продукция през септември 2012 г. се определя предимно от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът, изчислен от календарно изгладени данни, е 8%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увеличение от 4,2%.

Водещи

Най-четени