Прокопиев брани ЕРП-тата с опорни точки 15.05 | 07:40

Олигархът с инструкции в тяхна защита, защото "имало кампания срещу тях"

От iNews.bg

Инструкции за клеветенето на България разпространи до подчинените си олигархът Иво Прокопиев. В мейл до служители в медийната му група "Икономедиа” и близки до нея сайтове той дава "опорни точки”, по които трябва да се пише в защита на енергоразпределителните дружества, защото "имало кампания срещу тях". 

Това става ясно копие на скандалния мейл, пратено до редакция на информационна агенция. Главата на кръга "Капитал” пише, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата не е законно, както и че паричните потоци след евентуално отнемане на лицензите ще се насочат към "банката на властта КТБ”, въпреки че това е невъзможно, уточняват от в. "Репортер". 

Според него действията на държавата спрямо ел. дружествата се развиват по "Костинбродския сценарий”.

"Както при скандала с бюлетините, идеята е да се създаде максимално напрежение и популистка вълна, от което да спечели правителството и партиите от управляващото мнозинство преди изборите”, е написал Прокопиев. 

В инструкциите му пише журналистите да търсят говорителя на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, чийто телефон Прокопиев любезно е предоставил и да се свържат за помощ с офиса на Кристалина Георгиева. "Потърсете и политическите сили - ГЕРБ и РБ (Реформаторски блок). За тях това също е възможност за изява и радикализация”, е написал още бизнесменът. 

В "опорните точки” е спуснато още да се търсят посланици на страните от ЕС у нас за коментар на среща между тях и вицепремиера Даниела Бобева, на която бил бистрен план трите лиценза да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите. Наред с това Прокопиев съветва хората си да търсят коментар от инвеститорите в ЕРП-тата и във ВЕИ-тата, както и към лицата, които биха подкрепили тезата му.

1278876"Това, което виждам в кореспонденцията - указанията към вестниците и близките медии и политически сили, е един политико-икономически медиен сценарий". Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. "Ако всичко това се потвърди, значи е ясна демонстрация как се прави задкулисието и как се обслужват политически интереси", допълни той.

По думите му това е опит да се злепоставят политици, правителство и България изобщо с цел да се обслужват олигарси. Кой е посредникът за приватизацията на ЕРП-тата в мандата на Борисов? Не е ли това господин Прокопиев, попита риторично Станишев.

Eлектроразпределителните дружества са ужилили държавата и потребителите с 818 млн. лв. чрез свързани лица. Това е станало чрез счетоводни манипулации, некачествено електроподаване и нарушения на Закона за обществените поръчки, съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев вчера.

2690 нарушения разкриха пълните одити на ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ за периода от 2008 година досега, оповестени от енергийния регулатор вчера.

Между 50 млн. и 3 млрд. лева може да бъдат санкционирани ЕРП-та, защото 20 000 лв. е най-ниската глоба, а 1 млн. лв. най-високата.

Само при ЧЕЗ са установени 1088 нарушения при 1283 проверки, тоест при 85% от тях. При ЕВН са направени 553 проверки и при 63% от тях се хванати нарушения, тоест нередностите са 349. В мрежовата компания при 570 проверки се оказало, че нарушенията са 320, тоест 56%. Има случаи на манипулирани от дружествата уреди – така от 33 проверки за точността на измерване на електромери в ЧЕЗ – проверящите разкрили, че в 5 случая имало манипулация на измерванията, при останалите уреди при 15 се натъкнали на разлики в измерването, тоест при над 50%., обясни Боев.

Водещи

Най-четени