Прокопиев е налял 9 млн. евро в общо дружество с президента 01.11 | 07:14

Схемата ставала чрез строителна фирма

От Христина Рафаилова

Бизнесменът Иво Прокопиев е налял 9 млн. евро в общо дружество с президента Росен Плевнелиев. Това показва разследване на в. "Телеграф" и тазкрива поредния факт, показващ обвързаността на двамата. 

Схемата се е реализирала чрез строително-инвестиционната фирма "Дани консулт”, а милионите с неясен произход са излети в нея чрез сложни маневри, включващи дружества, регистрирани на Кайманите и Малта – все места, известни като данъчен рай и пристан за съмнителни капитали.

Тя стартира през  юни 2006 г. Тогава  бизнесмен от обкръжението на Прокопиев и Плевнелиев – Георги Ранчев, създава въпросното дружество. То реализира строителни проекти  в района на Черноморец и Созопол (където къща в местността Аклади има президентът). По-късно строи и в София.

Към момента на създаването на фирмата Плевнелиев е управител на "Линднер имобилиен мениджмънт”, сред чиито управители в момента е именно Ранчев. Два месеца след като регистрира "Дани консулт”, българският бизнесмен прехвърля всичките си дялове в нея на германеца Ралф Харалд Либ. 

Той а назначава за управител на фирмата  Христо Москов. Той също е приближен на държавния глава и олигарха. В момента той е сред управителите  Бизнеспарк София. 

Само седмица след като назначава Москов, на 24 август 2006 г. Ралф Харалд Либ сключва договор за заем с регистрираното на Каймановите острови инвестиционно дружество "Грамърси имърджинг маркетс фънд”. Благодарение на него "Дани консулт" получава заем от  4,25 млн. евро . Кредитът е обезпечен от Либ с част от дяловете му в българската фирма, като за целта сключва на 12 септември 2006 г. договор за залог. 

От името на "Грамърси имърджинг маркетс фънд” се подписва не друг, а енергийният олигарх Иво Прокопиев, който се явява пълномощник на фонда. С пълномощното, дадено му от директора на фонда Джей Джонстън, той получава и правото да прехвърля на други лица заложените като обезпечение дялове от "Дани консулт”.

Следващата стъпка идва на 21 декември 2006 г. Тогава "Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава 400 от дяловете в дружеството на регистрираната в Малта офшорка "Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Прехвърлянето се прави от Иво Прокопиев, който се явява пълномощник и на двата фонда и се подписва както за продавача, така и за купувача. Така тойреално прехвърля дяловете сам на себе си

В същия ден "Грамърси имърджинг маркетс фънд” продава останалата част от дяловете си в "Дани консулт” на регистрираното през октомври 2006 г. българско дружество "Аклади имобилиен”. Паралелно и Либ продава част от останалите му дялове в "Дани консулт” на "Аклади имобилиен”. Останалите пък прехвърля на трета фирма - "Панито бетайлигунгс”, чийто едноличен собственик е към онзи момент. В същия ден регистрираният на Кайманите фонд увеличава и дадения кредит от 4,25 млн. евро на 7 млн. евро, като промяна има и в заемодателя – той вече е "Грамърси имърджинг маркетс Малта”. Подписите под сложните операции са  на Иво Прокопиев.

Така "Дани консулт” през  2007 г. със завидно голям капитал, за да се включи в бясното застрояване на Черноморието и Софиякакто. Освен това фирмата е и с трима нови собственици – малтийският фонд, който вече държи 40% от БГ строителната фирма, немската "Панито бетайлигунгс” на Либ с 32% и българската "Аклади имобилиен” с 28%. Три дни след старта на 2007 г. пък в "Аклади” и съответно в "Дани консулт” официално влиза настоящата съпруга на президента Росен Плевнелиев – Юлияна Плевнелиева.

Водещи

Най-четени