Прокопиев и Мавродиев влязоха в словестна битка в национален ефир 23.01 | 10:52

Шефът на КФН обвини бизнесмена, че е пуснал хора да го следят

От iNews.bg

Получих информация, че Иво Прокопиев е пуснал хора, които да ме следят. Това заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев пред БНТ. По думите му освен да го следят хората на Прокопиев имали за задача и да обикалят институциите, за да търсят или фабрикуват компромати срещу Мавродиев.

"Крайно време е да демаскираме почтените намерения на тази медийна група", заяви Мавродиев.

Миналата седмица КФН глоби "Икономедиа" на бизнесмена Иво Прокопиев, издател на вестниците "Капитал" и "Дневник" с общо 160 000 лв. заради публикации в сайтовете, които според Мавродиев са нанесли на пазара. Тогава Прокопиев заяви, че това е цензура и отмъщение на Мавродиев, заради неприятни за него публикации в медиите.

"Отвратителен гьобелсовски тип компромат. Не отива на медия с претенции за сериозност да фабрикува компромати за ръководители на важни институции, само защото не са щастливи от нашата надзорна дейност", каза Мавродиев, коментирайки публикациите за връзките му с Брендо.

Според Мавродиев твърдението, че Евелин Банев-Брендо е бил негов клиент, е "манипулация, изфабрикувана от медиите на Прокопиев". Всякакви лъжи в тази посока са наказуеми и съм завел наказателни дела срещу него, каза Мавродиев.

"За разлика от Брендо, обаче самият Прокопиев беше наш клиент и е идвал в нашия офис", разказа Мавродиев за времето, в което е имал частна консултантска фирма.

"Моите компании бяха едни от най-големите рекламодатели във вестник "Капитал". Тогава бяхме добри и почтени инвеститори. Сега сипем лъжи и доноси от  този недостоен тип, фабрикувайки подобни жалки манипулации", добави той.

От своя страна пред БНТ Прокопиев каза, че ако Мавродиев не бъде сменен, ще има нова вълна на финансовата криза. Той определи изказванията на шефа на КФН като "възмутителни".

На твърдението на Мавродиев, че Иво Прокопиев е пуснал хора, които го следят, съсобственикът на "Икономедиа" отговори така: "Това е невярно, това са пълни глупости. Казвам го с цялата си сериозност: ако регулаторите не бъдат сменени спешно и доверието във финансовия сектор на България не започне да се възстановява бързо, ние ще бъдем изправени най-вероятно пред последваща вълна на финансовата криза. Така че, специално КФН и БНБ носят огромната отговорност за фалита на КТБ, за това, че данъкоплатците платиха 4 милиарда и за това, че най-вероятно ще трябва да плащат още толкова, ако не бъдат предприети спешни мерки", каза Прокопиев.  

Водещи

Най-четени