Прокопиев си призна за "опорните точки" в писмото си 16.05 | 08:14

Олигархът се изпусна в ефир – имал бизнес интереси в енергетиката

От iNews.bg

Няма лошо някой да има икономически интереси, те да са обявени и да са декларирани. Този мейл, за който става дума, темата не е за конкретни интереси, а за последствията, ако би било взето едно грешно и незаконно решение, ще има последици не само за мен, а за всички данъкоплатци.

Това се оправда Иво Прокопиев в ефира на bTV за скандала през последните дни около изпратения мейл с "опорни точки".

Инструкции за клеветенето на България разпространи до подчинените си олигархът Иво Прокопиев. В мейл до служители в медийната му група "Икономедиа” и близки до нея сайтове той дава "опорни точки”, по които трябва да се пише в защита на енергоразпределителните дружества, защото "имало кампания срещу тях". Това става ясно от копие на скандалния мейл, пратено до редакция на информационна агенция. Главата на кръга "Капитал” пише, че отнемането на лицензите на ЕРП-тата не е законно, както и че паричните потоци след евентуално отнемане на лицензите ще се насочат към "банката на властта КТБ”, въпреки че това е невъзможно.

"В писмото няма нищо, което да сочи към някакъв мой интерес, някаква уговорка, някакво задкулисие. Има един принципен проблем, който аз съм видял, че става много голям и аз съм си казал мнението. Най-голямото доказателство, че това не е някакво задкулисие, е, че информацията от този мейл не е публикувана в "Капитал”, за пореден път се опита да се защити Прокопиев, оправдавайки разкритието на "опорните точки" и ЕРП-тата.

"Това нещо не е било предназначено да се публикува", призна си Прокопиев, въпреки че писмото стана обществено достояние.

Запитан дали има лични интереси във ВЕИ-тата и отнемането на лицензите на ЕРП-тата, Прокопиев се опита да не отговори, но все пак се изпусна, че има интереси в тази област, но не даде нито един конкретен отговор, като се завъртя главно около начина на изтичането на мейла. Той увърта и усуква, като се мотивира с независимостта на медиите си, но водещите не го оставиха на мира и непрекъснато го притискаха до стената, връщайки го на въпроса за бизнес интересите му.

Прокопиев се изпусна и че скандалът с разкрития мейл, в който дава инструкции на журналистите си, не се случва за първи път. И друг път олигархът е насочвал какво да се пише. "Последният беше за "Южен поток", Подавам по теми, в които се вижда системен риск", измъкна се пак Прокопиев.

"Скандалът не е в мейла. Скандалът е, че политик, който има претенцията да бъде лидер на една от двете основни политически групи в Европа, вади лична кореспонденция, свършили са му всички други аргументи и това е основният акцент, едва ли не, в цялата предизборна кампания на социалистите", нападна Прокопиев. 

В опит да се защити в ефир Прокопиев заяви: "Ние избираме депутати в Европейския парламент, не ровим в чуждите имейли. Това изкарване на мейла аз го определям като голям скандал срещу личността на журналистите и като опит за сплашване не само на нашата редакция, а за всеки, който си позволява да бъде независим."

Олигархът заплаши, че ще сезира прокуратурата заради разкритата му кореспонденция. "Това е абсолютно престъпление. Всички, които сме в тази кореспонденция, сезирахме прокуратурата, за да започне разследване", каза Прокопиев.

"Капитал" и "Дневник" – двата вестника, собственост на бизнесмена, били "малките острови на общественото мнение и камък в обувката на управляващите".

В хода на интервюто Прокопиев си призна, че е много информиран човек и има много опит, намеквайки, че явно знае подробности около ЕРП-тата.

Водещи

Най-четени