Прокуратурата разследва споразумението за АЕЦ "Белене" 25.04 | 17:13

Досъдебното производство стартира на базата на доклад на АДФИ

От Ивайло Ачев

Ново досъдебно производство срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) заради АЕЦ "Белене" е образувала прокуратурата вследствие на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Досъдебното производство се започва заради множество нарушения на Закона за обществените поръчки и Устава на НЕК.

Докладът на АДФИ сочи, че тези нарушения са допуснати по допълненията на Споразумението, сключено през 2006 година, между НЕК и "Атомстройекспорт” за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете в АЕЦ "Белене”.

Според констатациите на АДФИ, след провеждане на обществената поръчка не се е стигнало до сключване на окончателен договор, а е било сключено Споразумение. 

В периода между 2005 – 2009 година към това Споразумение са сключвани множество допълнителни споразумения. Немалка част от тях не са били предоставяни за одобрение на Съвета на директорите на НЕК, което нарушава Устава на компанията. Друго нарушение, според АДФИ, е, че за тези споразумения не е била приложена процедурата по Закона за обществените поръчки. 

В рамките на образуваното ново досъдебно производство прокуратурата ще проверява констатациите на АДФИ и ще ги преценява от правна гледна точка. Ще бъде назначена комплексна технико-икономическа експертиза, която, след като се запознае с документацията по делото, ще трябва да даде отговор за допуснатите нарушения по Закона за обществените поръчки и да конкретизира размера на щетите. 
Разследването по досъдебното производство ще бъде провеждано от специализираните екипи за борба с корупцията. 

Преди два дни премиерът Бойко Борисов оповести, че АДФИ дава доклада на прокуратурата. Той даде и конкретен пример за нарушение - Допълнение три от Споразумението е за дейности извън обхвата на офертата на "Атомстройекспорт". Стойността на Допълнение три от 10 юни 2008 г. надвишава близо 2000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки. Такава процедура не е проведена, допълнението е сключено без да се прилага Закона за обществените поръчки, каза Борисов.  

Водещи

Най-четени