Променят стратегическия инвеститор за новия блок на АЕЦ „Козлодуй“ 04.06 | 19:19

Досегашният вложител продължава да изпълнява задълженията си

От Мария Стоянова

Министерски съвет прие решение за промяна на стратегическия инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Така основният вложител става американското дружество "Уестингхаус Електрик Къмпани”.

Компанията заменя досегашния стратегически инвеститор "Тошиба Корпорейшън", който ще остане страна по споразумението за структуриране и финансиране на проекта. На днешното си заседание МС позволи сключването на анекс към договора между двете фирми.

Причината за промяната е, че "Уестингхаус Електрик Къмпани" е собственик на технологията "реактор с вода под налягане". Този статут ще позволи по-голяма ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите за изграждане на новия блок. Освен това корекцията отваря пътя за структуриране на проекта, допълват от МС.

"Тошиба Корпорейшън" ще запази задълженията си да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта.

Водещи

Най-четени