Промишленост, строителство, търговия на дребно – свиването е навсякъде 07.02 | 14:11

На годишна база и при трите сектора има спад на обема

От Ивайло Ачев

Кризата продължава да мъчи българската икономика и някои от основните ѝ сектори – търговия на дребно, строителство и промишлено производство, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за месец декември миналата година.

На годишна база най-голямо свиване се отчита при строителството – 11,1%. При търговията на дребно свиването е от 2,4%, а при промишленото производство понижението е най-малко – 0,6%.

При строителството на годишна база спадът се определя от свиването на гражданското и инженерното строителство – 16,6%. При сградното строителство свиването е от 8,8%.

При търговията на дребно на годишна база най-голям спад има при продажбите на битова техника и мебели – 8,4%. Най-голям растеж има във фармацевтичния сектор – 10,1%.

При промишленото производство на годишна база най-голямо увеличение има по отношение на добивната промишленост – 20,4%. В преработващата промишленост е отчетен 3% спад.

Спрямо ноември 2011 година т.е. на месечна база нещата изглеждат малко по-оптимистични – при търговията на дребно например има увеличение на оборота от 0,3%. В другите два сектора обаче отново се наблюдава свиване – 1,1% при строителството и 1,3% при промишлеността.

На месечна база сградното строителство у нас се свива с 1,8%, а гражданското/инженерното – с 0,2%. При същата база производството в преработващата промишленост намалява с 13,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 17,3%.

При търговията на дребно на месечна база намаление има при продажбите на смазочни масла и автомобилни горива – 0,9%. Най-голямо е увеличението при продажбите на текстил, облекло и кожени изделия – 10,6%.

Водещи

Най-четени