Промишлеността се възстановява благодарение на износa 14.10 | 17:26

Българската икономика е независима от строителството и имотите. Водещи в момента са секторите, свързани с износа и туризма

От Любомир Тасев

Промишлеността на България се възстановява благодарение на силния износ, което допринася положително и за икономическия растеж. Това бе отчетено на пресконференция на банковата група Юробанк И Еф Джи, която представи макроикономическите си прогнози за страната.

Според главния изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис българската икономиката вече е независима от строителството и имотите, като сега водещи са секторите, свързани с износа и туризма.

Почти нулев ръст на БВП през 2010 г. и нарастване с 2,5 процента през 2011 г. е прогнозата на Юробанк. Анализът на банката показва подобрение на дефицита по текущата сметка (3,5 процента от БВП през 2010 г.)

Според банковите експерти пред страната ни има риск от надвишаване на заложения дефицит (4,8 процента от БВП) за 2010 г. и (2,5 процента от БВП) за 2011 година. Риск съществува и от неизпълнение на приходите и забавено свиване на разходите, показва анализът на банката. Свиването на фискалния резерв носи средносрочен риск, отчитат още експертите.

България има нужда от стриктна финансова дисциплина, за да заздрави средносрочната макроикономическа стабилност, смятат от Юробанк. Според банковите анализатори валутният борд в България продължава да е стабилен и устойчив.

Водещи

Най-четени