Промишлеността у нас през ноември е по-добре на годишна база 09.01 | 12:36

Спрямо октомври обаче има спад

От Ивайло Ачев

Лек ръст на годишна база от 0,6% отчита промишленият сектор в България през ноември, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

На годишна база увеличение на промишленото производство е регистрирано в производството и разпределението на електрическа, топлинна енергия и газ – 10,5%, докато намаление е отбелязано в добивната промишленост – 7,5%, и в преработващата промишленост - с 1,5%.

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти (7,8%) и в производството

на енергийни продукти (5%), докато в производството на продукти за междинно потребление е отчетено намаление (2,6%).

На месечна база обаче – ноември спрямо октомври 2011 година, има понижение от 0,4%. Най-много намалява производството в добивната промишленост (13,6%), а в преработващата промишленост понижението е от 1,5%. При производството на електрическа, топлинна енергия и газ има увеличение от 1,9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на

метални изделия, без машини и оборудване - с 10,7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 8,1%, при производството на напитки - със 7,2%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6%, при производството на облекло – с 3,9%.

Ръст е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,5%, при производството на тютюневи изделия - с 14,4%, при производството на електрически съоръжения - с 8,2%.

Водещи

Най-четени