Промишленото ни производство се увеличило с 8% за година 07.03 | 14:54

Производството на електроенергия бележи ръст от 18,4%

От Ралица Стоянова

Индексът на промишленото производство през януари нараства с 1,1% в сравнение с декември 2012 година. Това сочат сезонно изгладените данни на НСИ.

През януари 2013 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 7,9% спрямо съответния месец на 2012 година.

През януари 2013 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост - с 2,9%, докато в добивната промишленост и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление съответно с 6,8 и 0,8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 64,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 21,2%, при производството на напитки - с 19,8%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 14%, при производството на химични продукти - с 9,9%.

Спад е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,7%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 2,1%, при производството на електрически съоръжения - с 1,9%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,8%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,4%, и в преработващата промишленост - с 5,6%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 5,6%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 45,1%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 29,1%, при производството на основни метали и при производството на електрически съоръжения - с 27,5%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 22,3%.

Намаление е отчетено при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 22%, при производството на химични продукти - със 7.8%, при производството на тютюневи изделия - с 6,7%.

Водещи

Най-четени