Промишленото производство се увеличава през август 08.10 | 11:29

Строителството бележи лек спад, а търговията остава без промяна през осмия месец

От Ралица Стоянова

През август индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1% в сравнение с юли 2012 година. В сравнение със същия месец на миналата година индексът бележи ръст от 2%, сочат данните на НСИ. 

През август 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост - с 1,1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и в добивната промишленост е отчетено намаление от 0,7%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 22,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6,2%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 5,7%. Спад е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 185%, производството на основни метали - с 13,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,7%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6,2%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 4,5%, преработващата промишленост - с 2,5%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%. По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 20,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 17,9%, производството на електрически съоръжения - с 13,4%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 8,4%, а намаление е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28,8%, производството на основни метали - с 23%, и при производството на химични продукти - с 16,6%.

По предварителни сезонно изгладени данни през август 2012 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени запазва равнището си от предходния месец. През август 2012 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 0,9% над равнището на същия месец от предходната година.

Оборотът през август 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1,5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,4%. Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4%, и с по 1,5% в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита.

През август 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,8%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5,4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 4,9%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4,5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2,5%. Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 11%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 10%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 6,2%.

Индексът на продукцията в сектор "Строителство” през август е с 0,3% под равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват увеличение от 1,2% на строителната продукция през август 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 година.

През август 2012 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 0,2%, а от сградното строителство намалява с 0,7%.

На годишна база увеличението на строителната продукция през август 2012 г. се определя предимно от положителния темп при гражданското/инженерното строителство, където ръстът, изчислен от календарно изгладени данни, е 7%, докато при сградното строителство е регистрирано намаление от 3%.

Най-четени